ωμος

Ρήξη στροφικού πετάλου (rotator cuff tear)

Ελαχιστα παρεμβατικη μεθοδος
Ημερησια νοσηλεια
αμεση επιστροφη στην καθημερινοτητα
Fast track πρωτοκολλα αποκατΑστασης
Included
No items found.

Γενικά

Το στροφικό πέταλο του ώμου σχηματίζεται από την συνένωση τεσσάρων τενόντων που είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο ελλάσων στρογγύλος και ο υποπλάτιος (εικόνες 1 και 2). Η λειτουργική αποστολή του στροφικού πετάλου είναι η ανύψωση και η έσω-έξω στροφή του άνω άκρου.

Εικόνα 1. Το στροφικό πέταλο του ώμου όπως φαίνεται από εμπρός και πίσω.
Εικόνα 1. Το στροφικό πέταλο του ώμου όπως φαίνεται από εμπρός.


Εικόνα 1. Το στροφικό πέταλο του ώμου όπως φαίνεται από εμπρός και πίσω.
Εικόνα 2. Το στροφικό πέταλο του ώμου όπως φαίνεται από πίσω.


Η ρήξη του στροφικού πετάλου (εικόνες 3 και 4) μπορεί να είναι οξεία, μετά από τραύμα δηλαδή, όπως πτώση και στήριξη στο άκρο, μπορεί όμως να είναι και χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, οι τένοντες του στροφικού πετάλου και ιδιαίτερα ο υπερακάνθιος υφίστανται βαθμιαία φθορά και εκφύλιση ώσπου τελικά επέρχεται η ρήξη.

Εικόνα 2. Σχηματική παράσταση και αρθροσκοπική εικόνα ρήξης στροφικού πετάλου του ώμου.
Εικόνα 3. Σχηματική παράσταση ρήξης στροφικού πετάλου του ώμου.


Εικόνα 2. Σχηματική παράσταση και αρθροσκοπική εικόνα ρήξης στροφικού πετάλου του ώμου.
Εικόνα 4. Αρθροσκοπική εικόνα ρήξης στροφικού πετάλου του ώμου.


Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Η ρήξη του στροφικού πετάλου παρουσιάζεται με πόνο στην περιοχή του ώμου που μπορεί να αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα (εικόνα 5) και συχνά επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Μπορεί επίσης να υπάρχει αδυναμία ανύψωσης και έσω-έξω στροφής του άνω άκρου, ανάλογα με την έκταση της ρήξης.

Εικόνα 2. Περιοχή εντόπισης του πόνου σε ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου.
Εικόνα 5. Περιοχή εντόπισης του πόνου σε ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου.


Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, όπου με κάποιες δοκιμασίες ελέγχεται η ακεραιότητα των τενόντων που σχηματίζουν το στροφικό πέταλο. Οι απλές ακτινογραφίες, και ιδιαίτερα το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία χρησιμεύουν για την καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπεία θα μπορούσε μπορεί να είναι συντηρητική σε μερικού πάχους ρήξεις. Το πρόγραμμα αποκατάστασης στις περιπτώσεις αυτές συνίσταται σε τροποποίηση των δραστηριοτήτων, αναλγητικά, φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου και των σταθεροποιητών της ωμοπλάτης. Κατά βάση όμως η θεραπεία των ρήξεων του στροφικού πετάλου είναι χειρουργική. Στόχος είναι η συρραφή των τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη στην ανατομική τους θέση. Η επέμβαση γίνεται με αρθροσκόπηση και χρήση αγκυρών με ράμματα (εικόνες 6 και 7 και video 1).

Εικόνα 2. Περιοχή εντόπισης του πόνου σε ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου.
Εικόνα 6. Αρθροσκοπική εικόνα τοποθέτησης αγκυρών με ράμματα για τη συρραφή της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου.


Εικόνα 3. Αρθροσκοπικές εικόνες τοποθέτησης αγκυρών με ράμματα για τη συρραφή της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου.
Εικόνα 7. Αρθροσκοπική εικόνα τοποθέτησης αγκυρών με ράμματα για τη συρραφή της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου.Video 1. Αρθροσκοπική συρραφή ρήξεως στροφικού πετάλου.

Σε περιπτώσεις χρόνιας ρήξης του στροφικού πετάλου μπορεί να έχει εγκατασταθεί αρθρίτιδα στον ώμο. Στην περίπτωση αυτή η συρραφή των τενόντων δεν είναι αποτελεσματική και η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η ανάστροφη ολική αρθροπλαστκή του ώμου (εικόνες 8 και 9).

Εικόνα 4. Ακτινολογική εικόνα οστεοαρθρίτιδας και ολικής αρθροπλαστικής ώμου.
Εικόνα 8. Ακτινολογική εικόνα οστεοαρθρίτιδας ώμου.


Εικόνα 4. Ακτινολογική εικόνα οστεοαρθρίτιδας και ολικής αρθροπλαστικής ώμου.
Εικόνα 9. Ακτινολογική εικόνα ολικής αρθροπλαστικής ώμου.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή επιλέξτε το παρακάτω κουμπί για να πραγματοποιήσετε απευθείας κλήση.
τοποθεσια

Άγιος Λουκάς Κλινική

Thank you!

Your message has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
1
2
3
4
5
1
"Είμαι ευγνώμων που έτυχε να γνωρίσω τον Δρ. Κουκουλιά τόσο στο γήπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. "

Νίκος Ζήσης

2
“Του οφείλω πολλά. Χάρη στην αφοσίωση και το πείσμα του κατάφερα να επιστρέψω δυνατότερη σε αυτό που αγαπάω περισσότερο απ’ όλα, τον στίβο.”

Κέλλυ Σαμάνη

3
“Η συνδρομή του Δρ. Κουκουλιά με βοήθησε να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Είναι ένας εξαιρετικός γιατρός με άρτιες γνώσεις και αστείρευτη υπομονή. Μαζί του ανεβαίνεις μόνο ψηλότερα”

Ιωάννης Τερσενίδης

4
“Έχοντας τον Δρ Κουκουλιά στο πλευρό μου  νιώθω ασφαλής σε κάθε παιχνίδι. Έχει τον τρόπο για να σε καθησυχάζει και την γνώση για να σε διατηρεί υγιή.”

Vladimir Dragicevic

5
“Χαίρομαι που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Δρ Κουκουλιά. Η εμπειρία του στο γήπεδο και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες.”

Dominic Waters

περισσοτερες παθησεισ ανα κατηγορια