Αλλες αθλητικες κακωσεις

Ρήξη ωλενίου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα (Gamekeeper's or skier's thumb)

Ελαχιστα παρεμβατικη μεθοδος
Ημερησια νοσηλεια
αμεση επιστροφη στην καθημερινοτητα
Fast track πρωτοκολλα αποκατΑστασης
Included
No items found.

Γενικά

Ο αντίχειρας είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη συλληπτική λειτουργία του χεριού. Η ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα συμβαίνει κατά την βίαιη απαγωγή του αντίχειρα, κάτι που παρατηρείται πολύ συχνά στους σκιέρ και τους τερματοφύλακες (εικόνα 1).

Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση μηχανισμού ρήξης ωλενίου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα.
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση μηχανισμού ρήξης ωλενίου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα.


Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Η ρήξη του ωλένιου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα εμφανίζεται με τα συμπτώματα του διαστρέμματος, δηλαδή πόνο, οίδημα και εκχύμωση.

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Οι απλές ακτινογραφίες και η μαγνητική τομογραφία χρησιμεύουν για τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.

Εικόνα 2. Κλινική εικόνα ρήξης ωλενίου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα.
Εικόνα 2. Κλινική εικόνα ρήξης ωλενίου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα.


Θεραπεία

Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης του συνδέσμου μπορεί να ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία με την εφαρμογή νάρθηκα για 6 εβδομάδες (εικόνα 3).

Εικόνα 3. Νάρθηκας ακινητοποίησης αντίχειρα.
Εικόνα 3. Νάρθηκας ακινητοποίησης αντίχειρα.


Σε περιπτώσεις ολικής ρήξης η αυτόματη επούλωση δεν είναι δυνατή. Ο λόγος είναι ότι ανάμεσα στον ραγέν σύνδεσμο και το σημείο πρόσφυσής του παρεμβάλεται μια περιτονία που εμποδίζει την διαδικασία της επούλωσης (Stener lesion). Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται χειρουργική αποκατάσταση και επανακαθήλωση του συνδέσμου με άγκυρα και ράμματα (video 1). Σε χρόνιες ρήξεις είναι απαραίτητη και η χρήση αυτομοσχεύματος.

 


Video 1. Χειρουργική αποκατάσταση ρήξης ωλενίου πλάγιου συνδέσμου του αντίχειρα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή επιλέξτε το παρακάτω κουμπί για να πραγματοποιήσετε απευθείας κλήση.
τοποθεσια

Άγιος Λουκάς Κλινική

Thank you!

Your message has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
1
2
3
4
5
1
"Είμαι ευγνώμων που έτυχε να γνωρίσω τον Δρ. Κουκουλιά τόσο στο γήπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. "

Νίκος Ζήσης

2
“Του οφείλω πολλά. Χάρη στην αφοσίωση και το πείσμα του κατάφερα να επιστρέψω δυνατότερη σε αυτό που αγαπάω περισσότερο απ’ όλα, τον στίβο.”

Κέλλυ Σαμάνη

3
“Η συνδρομή του Δρ. Κουκουλιά με βοήθησε να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Είναι ένας εξαιρετικός γιατρός με άρτιες γνώσεις και αστείρευτη υπομονή. Μαζί του ανεβαίνεις μόνο ψηλότερα”

Ιωάννης Τερσενίδης

4
“Έχοντας τον Δρ Κουκουλιά στο πλευρό μου  νιώθω ασφαλής σε κάθε παιχνίδι. Έχει τον τρόπο για να σε καθησυχάζει και την γνώση για να σε διατηρεί υγιή.”

Vladimir Dragicevic

5
“Χαίρομαι που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Δρ Κουκουλιά. Η εμπειρία του στο γήπεδο και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες.”

Dominic Waters

περισσοτερες παθησεισ ανα κατηγορια