ωμος

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής

Ελαχιστα παρεμβατικη μεθοδος
Ημερησια νοσηλεια
αμεση επιστροφη στην καθημερινοτητα
Fast track πρωτοκολλα αποκατΑστασης
Included
No items found.

Γενικά

Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση (εικόνα 1) μπορεί να υποστεί εξάρθρημα (παρεκτόπιση των αρθρούμενων επιφανειών ύστερα από πτώση στον ώμο).

Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.


Ανάλογα με την βαρύτητα της κάκωσης προκύπτει και ρήξη ενός ή περισοοτέρων συνδέσμων της άρθρωσης και αντίστοιχη παρεκτόπιση της κλείδας προς τα πάνω. Έτσι, τα εξαρθήματα της ακρωμιοκλειδικής ταξινομούνται σε έξι βαθμούς (εικόνα 2).

Εικόνα 2. Η ταξινόμηση των εξαρθρημάτων της ακρωμιοκλειδικής.
Εικόνα 2. Η ταξινόμηση των εξαρθρημάτων της ακρωμιοκλειδικής.


Κλινική εικόνα - Διάγνωση

Η κλινική εικόνα του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής είναι χαρακτηριστική, με την κλείδα να έχει μετατοπιστεί προς τα επάνω και να προβάλλει κάτω από το δέρμα.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται ακτινολογικά.

Θεραπεία

Η θεραπεία του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής καθορίζεται από τον βαθμό του εξαρθρήματος, δηλαδή την βαρύτητα της κάκωσης. Για τα εξαρθρήματα 4ου, 5ου και 6ου βαθμού συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση με ανάταξη και σταθεροποίηση του εξαρθρήματος (εικόνα 3). Για τα εξαρθήματα 1ου και 2ου βαθμού συνιστάται συντηρητική θεραπεία με ανάρτηση του πάσχοντος μέλους για την μείωση των ενοχλημάτων και κατόπιν πρόγραμμα αποκατάστασης για ανάκτηση της κίνησης και της δύναμης του μέλους.  Σε εξαρθρήματα 3ου βαθμού συνιστάται συντηρητική θεραπεία για τους λιγότερο δραστήριους ασθενείς και χειρουργική θεραπεία  αυτούς με μεγαλύτερες λειτουργικές απαιτήσεις.

Εικόνα 3. Ακτινολογική εικόνα χειρουργηθέντος εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής.
Εικόνα 3. Ακτινολογική εικόνα χειρουργηθέντος εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή επιλέξτε το παρακάτω κουμπί για να πραγματοποιήσετε απευθείας κλήση.
τοποθεσια

Άγιος Λουκάς Κλινική

Thank you!

Your message has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
1
2
3
4
5
1
"Είμαι ευγνώμων που έτυχε να γνωρίσω τον Δρ. Κουκουλιά τόσο στο γήπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. "

Νίκος Ζήσης

2
“Του οφείλω πολλά. Χάρη στην αφοσίωση και το πείσμα του κατάφερα να επιστρέψω δυνατότερη σε αυτό που αγαπάω περισσότερο απ’ όλα, τον στίβο.”

Κέλλυ Σαμάνη

3
“Η συνδρομή του Δρ. Κουκουλιά με βοήθησε να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Είναι ένας εξαιρετικός γιατρός με άρτιες γνώσεις και αστείρευτη υπομονή. Μαζί του ανεβαίνεις μόνο ψηλότερα”

Ιωάννης Τερσενίδης

4
“Έχοντας τον Δρ Κουκουλιά στο πλευρό μου  νιώθω ασφαλής σε κάθε παιχνίδι. Έχει τον τρόπο για να σε καθησυχάζει και την γνώση για να σε διατηρεί υγιή.”

Vladimir Dragicevic

5
“Χαίρομαι που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Δρ Κουκουλιά. Η εμπειρία του στο γήπεδο και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες.”

Dominic Waters

περισσοτερες παθησεισ ανα κατηγορια