Αλλες αθλητικες κακωσεις

Ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου

Ελαχιστα παρεμβατικη μεθοδος
Ημερησια νοσηλεια
αμεση επιστροφη στην καθημερινοτητα
Fast track πρωτοκολλα αποκατΑστασης
Included
No items found.

Γενικά

Ο δικέφαλος μυς βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του βραχίονα και η λειτουργία του συνίσταται στην κάμψη του αγκώνα (εικόνα 1) και στον υπτιασμό του αντιβραχίου (η κίνηση κατά την οποία στην έναρξη της κίνησης η παλάμη κοιτάει προς τα κάτω και στο τέλος προς τα πάνω, εικόνα 2). Η ρήξη του τένοντα μπορεί να συμβεί σε μεγάλη φόρτιση αυτού, όπως για παράδειγμα κατά την ανασήκωση πολύ βαρέως αντικειμένου που αναγκάζει τον αγκώνα να τεντώσει. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μέγιστη σύσπαση του μυός με ταυτόχρονη επιμήκυνσή του (έκκεντρη σύσπαση). Η ρήξη συμβαίνει συνήθως σε άντρες ηλικίας 30 ετών και πάνω. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα και η χρήση κορτικοειδών. Τις περισσότερες φορές προϋπάρχει κάποιου βαθμού εκφύλιση του τένοντα.

Εικόνα 1. Κάμψη του αγκώνα
Εικόνα 1. Κάμψη του αγκώνα


Εικόνα 2. Υπτιασμός του αντιβραχίου
Εικόνα 2. Υπτιασμός του αντιβραχίου


Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Η ρήξη του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου γίνεται με τον μηχανισμό που περιγράφηκε παραπάνω και συνοδεύεται από έντονο πόνο και ενδεχομένως ήχο και αίσθημα αναπήδησης του τένοντα. Η μορφολογία του μυός μπορεί να αλλάξει καθώς συσπάται και μετατοπίζεται προς τα πάνω (σημείο του Popeye). Μπορεί επίσης να υπάρξει οίδημα και εκχύμωση στην περιοχή του αγκώνα.

Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εξέταση. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμεύει σε περιπτώσεις μερικής ρήξης του τένοντα για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Σε ασθενείς χωρίς μεγάλες λειτουργικές απαιτήσεις μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Το μειονέκτημα είναι ότι μένει υπολλειμματική λειτουργία και δύναμη του χεριού. Συγκεκριμένα μειώνεται κατά 35% περίπου η δύναμη κάμψης του αγκώνα και κατά 55% η δύναμη υπτιασμού του αντιβραχίου. Έτσι, σε αθλητές και χειρονάκτες συστήνεται η χειρουργική αποκατάσταση με επανακαθήλωση του τένοντα με άγκυρες (video 1). Ο χρόνος επανόδου στις δραστηριότητες είναι περίπου 4-6 μήνες.


Video 1. Χειρουργική αποκατάσταση ρήξης καταφυτικού τένοντα δικεφάλου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή επιλέξτε το παρακάτω κουμπί για να πραγματοποιήσετε απευθείας κλήση.
τοποθεσια

Άγιος Λουκάς Κλινική

Thank you!

Your message has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
1
2
3
4
5
1
"Είμαι ευγνώμων που έτυχε να γνωρίσω τον Δρ. Κουκουλιά τόσο στο γήπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. "

Νίκος Ζήσης

2
“Του οφείλω πολλά. Χάρη στην αφοσίωση και το πείσμα του κατάφερα να επιστρέψω δυνατότερη σε αυτό που αγαπάω περισσότερο απ’ όλα, τον στίβο.”

Κέλλυ Σαμάνη

3
“Η συνδρομή του Δρ. Κουκουλιά με βοήθησε να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Είναι ένας εξαιρετικός γιατρός με άρτιες γνώσεις και αστείρευτη υπομονή. Μαζί του ανεβαίνεις μόνο ψηλότερα”

Ιωάννης Τερσενίδης

4
“Έχοντας τον Δρ Κουκουλιά στο πλευρό μου  νιώθω ασφαλής σε κάθε παιχνίδι. Έχει τον τρόπο για να σε καθησυχάζει και την γνώση για να σε διατηρεί υγιή.”

Vladimir Dragicevic

5
“Χαίρομαι που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Δρ Κουκουλιά. Η εμπειρία του στο γήπεδο και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες.”

Dominic Waters

περισσοτερες παθησεισ ανα κατηγορια