ωμος

Αστάθεια του ώμου

Ελαχιστα παρεμβατικη μεθοδος
Ημερησια νοσηλεια
αμεση επιστροφη στην καθημερινοτητα
Fast track πρωτοκολλα αποκατΑστασης
Included
No items found.

Γενικά

Η άρθρωση του ώμου είναι η πλέον ευκίνητη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα, ταυτόχρονα όμως και η πιο ευάλωτη σε εξάρθρημα άρθρωση, σε παρεκτόπιση δηλαδή των αρθρούμενων επιφανειών.Η αστάθεια του ώμου προκύπτει συνήθως μετά από εξάρθρημα αυτού και συνίσταται στην εμφάνιση επανειλημμένων επεισοδίων εξαρθρήματος ή και υπεξαρθρήματος της άρθρωσης.  Επειδή το πρώτο εξάρθρημα γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις (96%) προς τα εμπρός (εικόνα 1), αντίστοιχα και η συνηθέστερη αστάθεια του ώμου είναι η πρόσθια αστάθεια. Σπανιότερα, η αστάθεια είναι οπίσθια ή πολλαπλών κατευθύνσεων.

Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση προσθίου εξαρθρήματος ώμου.
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση προσθίου εξαρθρήματος ώμου.


Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Η αστάθεια του ώμου παρουσιάζεται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια εξαρθήματος ή και υπεξαρθρήματος του ώμου. Ο ασθενής μπορεί να παραπονείται για αίσθημα ανασφάλειας στις ακραίες θέσεις του άνω άκρου ή και άτυπα ενοχλήματα όπως πόνο ή και μουδιάσματα.

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Οι απλές ακτινογραφίες, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητες για τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της αστάθειας του ώμου εξαρτάται από το είδος της αστάθειας και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Σε ασθενείς με γενικευμένη χαλαρότητα των συνδέσμων και αστάθεια πολλαπλών κατευθύνσεων ακολουθείται κατά βάση συντηρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου και των σταθεροποιητών της ωμοπλάτης. Σε ασθενείς πρόσθια αστάθεια συνιστάται χειρουργική αποκατάσταση. Εφόσον δεν υπάρχουν οστικά ελλείμματα, εφαρμόζεται συρραφή των ραγέντων συνδέσμων (ρήξη επιχειλίου χόνδρου, βλάβη Bankart, εικόνα 2)  με αρθροσκόπηση και την χρήση οστικών αγκυρών με ράμματα (συρραφή βλάβης Bankart, εικόνες 3 και 4 και video 1).

Εικόνα 2. Σχηματική παράσταση ρήξης επιχειλίου χόνδρου.
Εικόνα 2. Σχηματική παράσταση ρήξης επιχειλίου χόνδρου.


Εικόνα 6. Αρθροσκοπική εικόνα ρήξεως του επιχειλίου χόνδρου πριν και μετά τη συρραφή.
Εικόνα 3. Αρθροσκοπική εικόνα ρήξεως του επιχειλίου χόνδρου.


Εικόνα 6. Αρθροσκοπική εικόνα ρήξεως του επιχειλίου χόνδρου πριν και μετά τη συρραφή.
Εικόνα 4. Αρθροσκοπική εικόνα συρραφής επιχειλίου χόνδρου.Video 1. Αρθροσκοπική καθήλωση του επιχειλίου χόνδρου (Bankart repair).

Στην περίπτωση όμως που υπάρχει σημαντικό οστικό έλλειμμα στην κεφαλή του μηριαίου (Hill-Sachs lesion) και στην ωμογλήνη, η απλή συρραφή των συνδέσμων δεν είναι αποτελεσματική. Το οστικό έλλειμμα αξιολογείται καλύτερα με την αξονική τομογραφία και επιβεβαιώνεται αρθροσκοπικά (engaging Hill-Sachs lesion, video 2). Σε αυτούς τους ασθενείς προτιμάται η επέμβαση Latarjet, μια μη ανατομική επέμβαση με εξαιρετικά, όμως, αποτελέσματα.


Video 2. Αρθροσκοπική εικόνα μεγάλου οστικού ελλείμματος κεφαλής μηριαίου και ωμογλήνης (engaging Hill-Sachs lesion).

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή επιλέξτε το παρακάτω κουμπί για να πραγματοποιήσετε απευθείας κλήση.
τοποθεσια

Άγιος Λουκάς Κλινική

Thank you!

Your message has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
1
2
3
4
5
1
"Είμαι ευγνώμων που έτυχε να γνωρίσω τον Δρ. Κουκουλιά τόσο στο γήπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. "

Νίκος Ζήσης

2
“Του οφείλω πολλά. Χάρη στην αφοσίωση και το πείσμα του κατάφερα να επιστρέψω δυνατότερη σε αυτό που αγαπάω περισσότερο απ’ όλα, τον στίβο.”

Κέλλυ Σαμάνη

3
“Η συνδρομή του Δρ. Κουκουλιά με βοήθησε να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Είναι ένας εξαιρετικός γιατρός με άρτιες γνώσεις και αστείρευτη υπομονή. Μαζί του ανεβαίνεις μόνο ψηλότερα”

Ιωάννης Τερσενίδης

4
“Έχοντας τον Δρ Κουκουλιά στο πλευρό μου  νιώθω ασφαλής σε κάθε παιχνίδι. Έχει τον τρόπο για να σε καθησυχάζει και την γνώση για να σε διατηρεί υγιή.”

Vladimir Dragicevic

5
“Χαίρομαι που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Δρ Κουκουλιά. Η εμπειρία του στο γήπεδο και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες.”

Dominic Waters

περισσοτερες παθησεισ ανα κατηγορια