Γονατο

Σύνδρομο υμενικής πτυχής (plica syndrome)

Ελαχιστα παρεμβατικη μεθοδος
Ημερησια νοσηλεια
αμεση επιστροφη στην καθημερινοτητα
Fast track πρωτοκολλα αποκατΑστασης
Included
No items found.

Γενικά

Οι υμενικές πτυχές του γόνατος είναι προεκτάσεις του φυσιολογικού αρθρικού υμένα που αναπτύσσονται είτε λόγω διαταραχών κατά την εμβρυική ανάπτυξη, είτε λόγω αντίδρασης του φυσιολογικού υμένα σε κάποιο τραύμα. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές, μπορεί όμως μετά από επανειλημμένους μικροτραυματισμούς να εμφανισθούν ενοχλήματα. Στην περίπτωση της έσω υμενικής πτυχής (εικόνα 1), προκαλείται φθορά λόγω προστριβής της  στον αρθρικό χόνδρο του έσω μηριαίου κονδύλου (εικόνα 2) ή ακόμα και της επιγονατίδας, κατά την κάμψη-έκταση του γόνατος.

Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση και αρθροσκοπική εικόνα έσω υμενικής πτυχής
Εικόνα 1. Αρθροσκοπική εικόνα έσω υμενικής πτυχής


Εικόνα 2. Αρθροσκοπική εικόνα χόνδρινης βλάβης έσω μηριαίου κονδύλου λόγω προστριβής της έσω υμενικής πτυχής
Εικόνα 2. Χόνδρινη βλάβη έσω μηριαίου κονδύλου λόγω προστριβής της έσω υμενικής πτυχής.


Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Το σύνδρομο έσω υμενικής πτυχής παρουσιάζεται με πόνο στην πρόσθια-έσω επιφάνεια του γόνατος που μπορεί να συνοδεύεται από ύγραθρο (συλλογή υγρού στην άρθρωση).

Η διάγνωση απαιτεί υψηλό δείκτη κλινικής υποψίας και επιβεβαιώνεται με την αρθροσκόπηση όπου αναδεικνύεται η προστριβή της υμενικής πτυχής στον έσω μηριαίο κόνδυλο.

Θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου έσω υμενικής πτυχής είναι χειρουργική και γίνεται με αρθροσκόπηση. Η αρθροσκοπική εκτομή (εικόνα 3 και video 1) της υμενικής πτυχής απαλλάσσει του ασθενείς από την προστριβή και επομένως από τα ενοχλήματα. Ο χρόνος επανόδου στις αθλητικές δραστηριότητες είναι περίπου 10-20 μέρες από το χειρουργείο εφόσον δεν έχει επέλθει σημαντική χόνδρινη βλάβη.

Εικόνα 3. Αρθροσκοπική εικόνα διατομής έσω υμενικής πτυχής
Εικόνα 3. Αρθροσκοπική εικόνα διατομής έσω υμενικής πτυχήςVideo 1. Περίπτωση συνδρόμου έσω υμενικής πτυχής. Αρθροσκοπική αντιμετώπιση.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή επιλέξτε το παρακάτω κουμπί για να πραγματοποιήσετε απευθείας κλήση.
τοποθεσια

Άγιος Λουκάς Κλινική

Thank you!

Your message has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
1
2
3
4
5
1
"Είμαι ευγνώμων που έτυχε να γνωρίσω τον Δρ. Κουκουλιά τόσο στο γήπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. "

Νίκος Ζήσης

2
“Του οφείλω πολλά. Χάρη στην αφοσίωση και το πείσμα του κατάφερα να επιστρέψω δυνατότερη σε αυτό που αγαπάω περισσότερο απ’ όλα, τον στίβο.”

Κέλλυ Σαμάνη

3
“Η συνδρομή του Δρ. Κουκουλιά με βοήθησε να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Είναι ένας εξαιρετικός γιατρός με άρτιες γνώσεις και αστείρευτη υπομονή. Μαζί του ανεβαίνεις μόνο ψηλότερα”

Ιωάννης Τερσενίδης

4
“Έχοντας τον Δρ Κουκουλιά στο πλευρό μου  νιώθω ασφαλής σε κάθε παιχνίδι. Έχει τον τρόπο για να σε καθησυχάζει και την γνώση για να σε διατηρεί υγιή.”

Vladimir Dragicevic

5
“Χαίρομαι που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Δρ Κουκουλιά. Η εμπειρία του στο γήπεδο και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες.”

Dominic Waters

περισσοτερες παθησεισ ανα κατηγορια