Ποδοκνημικη

Ρήξη Αχιλλείου τένοντα

Ελαχιστα παρεμβατικη μεθοδος
Ημερησια νοσηλεια
αμεση επιστροφη στην καθημερινοτητα
Fast track πρωτοκολλα αποκατΑστασης
Included
No items found.

Γενικά  

Ο Αχίλλειος τένοντας (εικόνα 1) είναι ο μεγαλύτερος τένοντας του σώματος και συνδέει τους μύες της γάμπας με την πτέρνα. Ενεργοποιείται κατά την βάδιση, το τρέξιμο και τα άλματα. Η ρήξη του Αχιλλείου τένοντα συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων (80%) σε ερασιτέχνες αθλητές (αθλητές του Σαββατοκύριακου) ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών.

Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση Αχιλλείου τένοντα.
Εικόνα 1. Σχηματική παράσταση Αχιλλείου τένοντα.


Στις περισσότερες περιπτώσεις προϋπάρχει της ρήξης τενοντοπάθεια του Αχιλλείου τένοντα με άλλοτε άλλη κλινική συμπτωματολογία (εικόνα 2).

Εικόνα 2. Σχηματική παράσταση παθολογίας του Αχιλλείου τένοντα.
Εικόνα 2. Σχηματική παράσταση παθολογίας του Αχιλλείου τένοντα.


Κλινική εικόνα – Διάγνωση

Η ρήξη του Αχιλλείου τένοντα (εικόνα 3) πραγματοποιείται με την ενεργοποίηση (σύσπαση) του γαστροκνημίου και εμφανίζεται με ξαφνικό πόνο. Ο ασθενής αισθάνεται σαν κάτι να τον χτύπησε από πίσω και συνήθως παρουσιάζει αδυναμία στήριξης στο πάσχον σκέλος και αδυναμία πελματιαίας κάμψης της ποδοκνημικής. Το σημείο της ρήξης είναι συνήθως 2,5-6 εκατοστά από το σημείο πρόσφυσης του τένοντα στην πτέρνα.

Εικόνα 3. Ρήξη Αχιλλείου τένοντα.
Εικόνα 3. Ρήξη Αχιλλείου τένοντα.


Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία βοηθούν για τον ακριβή εντοπισμό του σημείου της ρήξης και στην ανάδειξη των ατελών ρήξεων.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ρήξης του Αχιλλείου είναι χειρουργική (εικόνα 4). Γίνεται τελικοτελική συρραφή της ρήξης με mini-open τεχνική και ακινητοποίηση με νάρθηκα για 6 εβδομάδες. Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης είναι 5-6 μήνες περίπου.

Εικόνα 4. Συρραφή ρήξης Αχιλλείου τένοντα.
Εικόνα 4. Συρραφή ρήξης Αχιλλείου τένοντα.Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή επιλέξτε το παρακάτω κουμπί για να πραγματοποιήσετε απευθείας κλήση.
τοποθεσια

Άγιος Λουκάς Κλινική

Thank you!

Your message has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
1
2
3
4
5
1
"Είμαι ευγνώμων που έτυχε να γνωρίσω τον Δρ. Κουκουλιά τόσο στο γήπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. "

Νίκος Ζήσης

2
“Του οφείλω πολλά. Χάρη στην αφοσίωση και το πείσμα του κατάφερα να επιστρέψω δυνατότερη σε αυτό που αγαπάω περισσότερο απ’ όλα, τον στίβο.”

Κέλλυ Σαμάνη

3
“Η συνδρομή του Δρ. Κουκουλιά με βοήθησε να κάνω το όνειρο πραγματικότητα. Είναι ένας εξαιρετικός γιατρός με άρτιες γνώσεις και αστείρευτη υπομονή. Μαζί του ανεβαίνεις μόνο ψηλότερα”

Ιωάννης Τερσενίδης

4
“Έχοντας τον Δρ Κουκουλιά στο πλευρό μου  νιώθω ασφαλής σε κάθε παιχνίδι. Έχει τον τρόπο για να σε καθησυχάζει και την γνώση για να σε διατηρεί υγιή.”

Vladimir Dragicevic

5
“Χαίρομαι που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Δρ Κουκουλιά. Η εμπειρία του στο γήπεδο και η ικανότητά του να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυσκολίες τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους επαγγελματίες.”

Dominic Waters

περισσοτερες παθησεισ ανα κατηγορια