Οπίσθιο σύνδρομο πρόσκρουσης ποδοκνημικής
Ορισμός
Ως οπίσθιο σύνδρομο πρόσκρουσης της ποδοκνημικής ορίζεται η εμφάνιση πόνου στην οπίσθια επιφάνεια της ποδοκνημικής με την πελματιαία κάμψη της άρθρωσης. Εμφανίζεται συνήθως σε χορευτές καθώς και σε άλλους αθλητές.
Κλινική εικόνα – Διάγνωση
Το σύνδρομο παρουσιάζεται με πόνο κατά την πελματιαία κάμψη της ποδοκνημικής, που οφείλεται στην πρόσκρουση και παγίδευση μαλακών μορίων μεταξύ της κνήμης και του αστραγάλου. Η παγίδευση οφείλεται συνήθως στην ύπαρξη του τρίγωνου οσταρίου (ostrigonum),ενός επικουρικού οσταρίου, που απαντάται στο 10% περίπου του πληθυσμού (εικόνα 1).
Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του διαθέσιμου χώρου ανάμεσα στην κνήμη και τον αστράγαλο και τελικά η παγίδευση των μαλακών μορίων αλλά και η άμεση πρόσκρουση του τρίγωνου οσταρίου με την κνήμη κατά την πελματιαία κάμψη της ποδοκνημικής,.
Η διάγνωση είναι κατά βάση κλινική και στηρίζεται στην αναπαραγωγή των συμπτωμάτων με την πελματιαία κάμψη της ποδοκνημικής. Η απλή ακτινογραφία (εικόνα 2) είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του τρίγωνου οσταρίου.
Θεραπεία
Η αρχική αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική με τη χρήση ορθωτικών πελμάτων και φυσικοθεραπείας. Σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας συνιστάται αφαίρεση του τρίγωνου οσταρίου με αρθροσκόπηση (εικόνα 3 και video 1). Η επάνοδος στις δραστηριότητες γίνεται σε 4 εβδομάδες περίπου.
Video 1. Ενδοσκοπική αφαίρεση τρίγωνου οσταρίου αστραγάλου.